lauantai 3. joulukuuta 2011

Kerkkää vaikkei ole kevätkään


Tämä vihreä "mössö" on hienonnettua kuusenkerkkää. Hapantumaan menossa jotta vielä joumarkkinoille ehtisi saada Keveää Kerkkäkastiketta mukaan. Kyseessä on siis maitohappokäytetty tuote jossa raaka-aineina kuusenkerkät ja hunaja. Nothing more, aivan loistavaa salaatinkastikkeena, tai vaikka pannarin päällä ja erittäin ravitsevaa, onhan mukana maitohappobakteereita, hunajan kaikki ravintoaineet sekä runsaasti c-vitamiinia kuusenkerkistä. Eikun herkuttelemaan.

Lisää vastaavia on tulossa muitakin, valkosipulit ainakin ovat jo muhimassa.....

maanantai 14. marraskuuta 2011

Tarhaajien parveiluaika

Pohjalaisilla Suurmarkkinoilla Seinäjoella oli hunaja erinomaisesti edustettuna. Isäinpäivä vaikutti selkeästi markkinoilla liikkuvaan väkimäärään, joten ehdin hieman tutustumaan muidenkin tarjontaan. Varsinaisia hunaja-osastoja löytyi 7 ja muiden tuotteiden ohella hunajaa oli monessa pöydässä myytävänä.

Aino Sukanen tuli Oulusta.
Aappo ei ollut itse paikalla, tai sitten liikkui niin vilkkaasti etten kerennyt huomaamaan.... Aappo on Kaustisilta ja pokannut monia palkintoja hillahunajallaan.
Pasi Alapeltola  Honkajoelta
Hunajakeidas Ylimarkusta

Lappi-Hunaja ei paljon esittelyjä kaipaa, ovat lähes kaikilla markkinoilla mukana...



Uudentalon Jyrkin kraka oli asiaan kuuluva 


Oma osastoni vaikuttaa varsin vaatimattomalta verrattuna esimerkiksi englantilaisiin herkkukauppiaisiin joiden tuotevaunut saivat suorastaan kuolan virtaamaan, mutta tässä kohtaa pitää muistaa, että niissä on takana isot organisaatiot ja huoomattavasti iiisompi markkinointibudjetti...... mutta kyllä niistäkin muutama ajatus jäi muhimaan... ;)


tiistai 1. marraskuuta 2011

hunaja vastaan Hunaja

Toisen koulutuspäivän aiheena oli sitten laatuasiat. Keskustelua herätti mitä hunajassa saa olla ja mikä sitten on sellaista mitä ei saa olla. Saako hunajassa olla siitepölyhiukkasia vai pitääkö ne suodattaa sieltä pois, saako hunajapurkkiin päätyä vahamurusia vai pitääkö nekin kaikki poistaa. Hunaja-asetuksessa sanotaan, että hunaja on luonnontuote siihen ei saa lisätä mitään eikä myöskää mitään poistaa....eli jälleen kyse on tulkinnasta.
Elämme niin "puhtaassa" yhteiskunnassa, että kaikki hiukkaset ovat ongelma tai riski.....
Mieluiten siis itse teen niin, että purkitan sen hunajan siitepölyineen ja vahoineen päivineen, sille pitänee vaan sitten antaa hyvä nimi koska on siinä ja siinä saako sitä myydä hunajana....


oma hunajapurkkini keittiössä...

Tähän oiva ratkaisu on tietenkin kennohunaja, ei tarvitse siivilöidä eikä suodattaa, riittää kun on hyvä puukko millä kennot irrottelee ja tarvittaessa pienii hieman, että saa ne mahtumaan rasioihin.
Hunajavalmisteethan on sitten ihan oma lukunsa ja sitähän ei  millään tavoin säädellä mitä siihen hunajaan sekoitetaan, mutta se pitää aina etiketistä selvitä mitä sieltä löytyy. Se liikutaanko aina hyvän maun rajoissa, ei myöskään kuulu tähän.

lauantai 29. lokakuuta 2011

kapulakieltä ja jurismijargonia

Mehiläistarhaajien kouluttajakoulutuksessa on aiheena tällä erää pitkälti elintarvikelain muutokset ja niiden vaikutukset varsinaiseen tarhaustoimintaan. Tässä asiassa on kahlattu aikamoisessa ryteikössä, kiitos EU:n ja sen päälle vielä paikalliset säädökset, jotka useimmiten tuovat helpotuksia, mutta hankaloittavat ymmärtämistä sujuvasti. Hauskinta tässä lienee se, että jos kysyt neuvoja viranomaistahoilta vastaukset vaihtelevat, eli laki on niinkuin se luetaan ja tulkintoja on turhan monia.

Todellisuutta on,että tarhaajia tarvitaan lisää, mutta jos säädökset ovat kovin monimutkaisia, harva uskaltaa aloittaa.

Eniten hieromista aiheuttanee se, että missä menee raja harrastamisen ja ammattimaisen toiminnan välillä ja mikä on alkutuotantoa ja mikä ei. Muutama vuosi takaperin tarhaajia peloiteltiin elintarvikehuoneistojen hyväksyttämisellä ja siinä vaiheessa moni löi hanskat tiskiin, kustannukset pompsahtivat liian korkeiksi ja vaatimukset mahdottomalle tasolle. Nyt on hieman löysätty kuristusotetta ja huomioidaan paremmin toiminnan riskiarvioita ja laajuutta.

Omalla kohdallani en ole vaatimuksia pitänyt kohtuuttomina, mutta pitkälti asioimisen helppoudesta on kiittäminen myös valvonnassa työskentelevien maalaisjärkeä. Kollegat ovat kertoneet hurjia tarinoita myös pilkunviilaajista vauhdissa.....

Lomakerumbaahan tämä yrittäminen pitkälti on, ollaan sitten alkutuotannossa tai jalostuspuolella. Rekisteröitymistä sinne tänne ja tuonne ja ilmoituslomakeita ja omavalvontaa. Ja kaikki tämä hauskuus kasvaa sen mukaan miten sana "paikallinen" tulkitaan...onko kyseessä oma kunta vai maakunta, sallitaanko naapurikunta vai koko Suomi.

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Summa summarum


Eilen päättyi Yrittäjän Menestystarina 2. Itselleni jäi hyvä fiilis siitä, että jotakin valmista on taas saatu aikaan. Tältä ryhmältä sain sen mitä tarvitsin ja nyt olen valmis jatkamaan kohti uusia haasteita. Kaikkiaan 10 kuukautta ollaan kimpassa pähkitty yrittämistä, sen ihanuutta ja kamalauutta, ongelmia ja miten  niitä ratkotaan, mistä löytyy se mahdollisuus minulle, missä se raha luuraa...

No mitä tästä? -tähän kysymykseen tutustuin jo aiemmin Tulisielut valmennuksessa ja ekalla kertaa se peräti hämmensi, siis mitä kysyit, mitä mitä tästä? No sitä, että.... menestyvä yrittäjä on mielentila, ei niinkään se mitä viivan alla seisoo tai on seisomatta. Kun asenne on kohdallaan, tulosta syntyy, melkein kuin itsestään. Ei saa jumiutua kaavoihin ja rakenteisiin ja malleihin mitä meille on opetettu jo pienestä pitäen.Ajattele isosti. Kun tehdään asiat hieman eri tavalla niin homma sujuu ja me erotumme, eikä kilpailua silloin oikeasti ole. Ei tarvitse tehdä niinkuin on tehty jo 40 vuotta, maailma muuttuu, muutu siis mukana. Paras tilannehan on jos voit toimia tien näyttäjänä. Ympäristö silloin vastustaa varmasti, koska ympäristö ei halua muuttua, tuttu on turvallista. Enkä tässä matkalla paniikilta säästynyt minäkään.

Ihmisellä pitää olla tavoitteita, mielikuvia ja haaveita, silloin elämämästämme tulee sellainen kuin haluamme. Ei se pilvilinnojen rakentelu koulutunneillakaan ole välttämättä turhaa haihattelua, siinä luodaan tulevaisuutta, en tässä nyt kuitenkaan kehoita lapsukaisia olemaan kuuntelematta mitä koulussa sanotaan.....

Kiitos Mari, tämä oli mielenkiintoinen matka, tai alussahan tällä matkalla vasta ollaan,  mutta laineet lyö jo. Se mitä nämä laineet tuovat tullessaan, jää nähtäväksi. Odotan innolla.






Tässä me olemme, Annele, Hilkka, minä, Carita, Roni, Mari the teacher, Mona ja Elina. Ulla on kameran takan ottamassa tätä kuvaa. Kiitos kaikille.

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

mmmmmm....kahvia....

Aloitin aamuni ristretolla....tai niitä meni kyllä kolme kupillista vaikka onkin kyseessä vahva kahvi. -Mut kun se on niin pehmeetä....
Luovuuden lähteeksi otin äsken kupillisen Brazil Sul de Minasia Aurinkoisen Appelsiinin kera. Saas nähdä maltanko kirjoittaa juodessa vai hörpinkö vain kahvin ensin....

No tässä vaiheessa joku jo tuskailee mokomaa slangia ja sitä miten tämä nyt siihen hunajaan liittyy.... äläpäs hermostu, minä kerron.
Äitimaa-messuilla saimme Aarrepuoti-ihanuuden osastolla maistella oikein kunnon kahvia. Kyseessä oli Zinzinon kotikahvila ja Heli Nyman tutustutti meidät kahvin maailmaan heti "oikein kunnolla". No ajatukseen jäimme heti koukkuun ja partnerisopparit kirjoitettiinkin jo heti maanantaina. Eli tämä tarkoittaa nyt sitä, että kun pääsemme vauhtiin, Hunajapilvin osastolta on tapahtumissa mahdollista ostaa kupillinen erinomaista kahvia tai mikäli asia kiehtoo enemmänkin kauttamme voi tilata kahvilaitteita ja muita tarvikkeita joko itselle tai vaikka yritykselle.
Kyseessähän on siis reilun kaupan kahvi ja se tulee Rombouts& Malongolta, tähän laatuun yhdistettynä äärettömän näppärä tapa keittää mahottoman hyvää kahvia, siis podi (-luonnonmukaiset, ei alumiinia), niin voiko nautinnolta enää muuta vaatia. Hunaja istuu kuin nenä päähän- vaikken minäkään pidä makeasta kahvista, mutta maku ratkaisee.

-ja mun kahvikupilliseni loppui kesken... =D


lisätietoja löytyy täältä:
http://www.teamzinzino.com/product-su/hunajapilvi
http://publicwww.zinzino.com/(S(jshs0auqisxzii452ztkl0al))/engine.wbf?setcountry=358&setlanguage=358

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Apunani Anna -aloitteleva tarhaaja

Sadonkorjuut tehty ja linkoomopäivä oli tiedossa 17.8. Kaikki laatikot odottivat siellä pinoissaan puuhan aloittamista. Anna oli kysellyt neuvoja jo hieman aiemmin ja oli kiinnostunut tulemaan tutustumaan puuhaan tarkemmin. Surinan säestyksellä rupesimmekin hommiin (jokunen pörriäinen oli jälleen kerran salamatkustanut laatikossa linkoomoon....).

Tässä Annan kommentit kyseisestä päivästä:





Suurkiitokset myös Annalle itselleen, hänestä oli suuri apu ja aina on mukavampi tehdä töitä kun on juttuseuraa. Pelkille mehiläisille jutteleminen pistää joskus miettimään omaa mielenterveyttään... ;)