perjantai 25. toukokuuta 2012

Kevään touhuja

Kevät on pitänyt tietynlaista kiirettä yllä koko ajan. Pihatöitä, pesien seurailua suunnittelua ja järjestelyä.
Olenkin yrittänyt vieroittaa itseäni tietokoneesta ja postailutkin on tulleet hieman harvemmin....
Kesän tulemisen havaitsin siitä, että niska paloi pihatouhuissa ja pakotti siis hetkeksi sisälle "jäähylle".
Tässä muhii mehisoppaa....
 En siis keittele mehiläisiä, vaan tässä on romuvahat ja muut jämät sulateltu somaksi sopaksi. Onneksi oli viileähkö keli, muuten olisi kaikki pörriäiset olleet täällä "maistilla", sokerivettä kun tuosta enin osa kuitenkin on.
Minulla ei ole käytössä mitään hienoja höyryvempaimia vaan vanha kotapata saunasta... käsipelillä ja silleen, mutta se on suorastaan meditointiharjoitus kun näitä pihalla keittelee. Kohta patakin palaa puhki, pitänee keksiä jotakin tilalle....Näistä pinnat talteen ja jatkopuhdistukseen ja loppuliemi kompostin kostukkeeksi.
Lopputulos....
Karkeasti siivilöity liemi ämpäreihin jäähylle ja jäähtyneistä saadan pinta talteen. Vaha kun nousee vettä kevyempänä pinnalle ja kuorettuu siihen nätisti.
Yksi kimalainenkin kerkesi haistelemaan, että mitäs puuhaat....

Vahaa tuli talteen yllättävän monta kiloa ja muuta moskaa madoille ruuaksi. Syssymmällä sitten tehdään tästä kynttilöitä, voiteita meneekin pitkin kesää...itikkasesonki ja kaikkee.

Kehät keitellään vielä lipeässä puhtaiksi ja sitten uudelleen langoitukseen ja vahoitukseen. Paljon käytän ilman pohjukkeita niin kennohunajaa saa talteen ihan sellaisenaan.


Kehiä keitellään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti