lauantai 26. syyskuuta 2009

Siitepölysatoa


Tässä hieman väriskaalaa tämän vuotisista siitepölyistä. Kaikki värit eivät tietysti sekamelskasta erotu kovin hyvin, mutta joka erää ei tule tallennettua erikseen.
Tästä sitä saa sitten potkua talveen. Hieman energiaa, runsaasti hivenaineita, aminohappoja, vitamiineja, entsyymejä ja myös hiven rasvaa mikä on välttämätöntä imeytymisen kannalta. Ja luontaisella tavalla yhdistettynä, joten siitepölyn imeytyvyys päihittää kyllä monet keinotekoiset vitamiinivalmisteet mennen tullen.
Siitepöly sinänsä on metka juttu. Ensinnäkin se saa ihmiset hymyilemään kun aletaan puhua kukista ja mehiläisistä. (-hymy edistää myös terveyttä...) Sitten kun ruvetaan pohtimaan miten mehiläinen siitepölyn kerää ja kuljettaa pesään ainakin lapsilla on todella hauskaa.
Mehiläinenhän harjaa siitepölyn heteistä takajalkojensa vasuihin, pysyminen siellä varmistetaan pienellä pisaralla mettä, sitten vain lentäen kotiin "villahousut" jalassa. "Housujen" väri riippuu täysin siitä mistä kasvista siitepöly on peräisin, esimerkiksi ruskeat ovat apilasta, oranssinkeltainen voikukasta, vihreät mesiangervosta...
Kertalennolla mehiläinen saa vietyä kaksi palleroa kotiin, eli n. 8-12mg ja sen keräämiseen menee n. 6-10 minuuttia, joten kovin kustannustehokasta toiminta ei ole, mutta siitepöly on välttämätön ravintoaine mehiläisille, ja siihen panostetaan. Ja jos julma riistäjä alias mehiläistarhaaja niinkuin minä asentaa pesän eteen keräyslaitteen, siitepölyn keräämistä tietenkin tehostetaan, jotta pesä säilyy elinvoimaisena.
Julma totuushan on - jos ei ole siitepölyä, ei ole mehiläisiä ja pikkuhiljaa olemassa olevat kasvit häviävät kun pölytystä ei tapahdu ja jos asiat etenevät tarpeeksi pitkälle on ihmiskunnan selviäminenkin kyseenalaista. Ei tämä ihan parissa vuodessa tapahdu niinkuin villi huhu kertoo, mutta mahdollista se on. Varsinkin jos ihminen vielä omaan tapaansa edesauttaa tuhon etenemistä.
Kysymys kuuluukin: Mitä tästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti