lauantai 3. lokakuuta 2009

Pistetään, pistetään propolista poskeen..


               Kuvassa puhdistamatonta propolista.

Kun saisi taas äänensä takaisin, niin puheliaskin voisi olla levollisin mielin ja höpöttää rauhassa.
Torstai-iltana oli Sahalahdella Martta-ilta ja parin tunnin puhuminen veti tämänkin puhemoottorin hetkeksi hiljaiseksi. Kiitoksia Martat, vastaanotto oli loistava.
Propolisuutepullossa pohja kohta häämöttää, kun on sitä tullut "ryypättyä". Kyllä se aina helpottaakin ja polttelu puuduttaa kurkun hetkeksi, laiska kun ei jaksa laimentaa vaan ottaa sen raakana...
Propolis kun uuttuu parhaiten vähintään 40% alkoholiin, mielellään vahvampaan jos on saatavilla.
Propoliksella tarkoitetaan kittivahaa ja nimi tulee kreikan sanoista 'pro' 'polis', ja suomennettuna siis kaupungin puolesta. Tällä aineella mehiläiset tilkkivät pesäänsä ja desinfioivat pintoja. Näin hillitään tautien leviämistä ja pidetään pöpöt kurissa.
Samasta syystä propolista käytetään paljon hygieniatuotteissa puhdistavana, hoitavana ja säilövänä ainesosana.
Mehiläinen kerää propoliksen puiden silmujen pihka/ hartsimaisista aineista ja kuljetetaan pesään samoin kuin siitepöly. Joten propolis sisältää aina hieman myös siitepölyä.
Propoliksesta on löydetty n. 300 erilaista ainesosaa ja n. puolet on balsameja ja hartseja, n. 20-30% vahaa ja rasvahappoja, n. 10% eteerisiä öljyjä sekä n. 5% siitepölyä, hivenaineita, aminohappoja, entsyymejä, flavonoideja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti