maanantai 17. tammikuuta 2011

Television tarjontaa

Eilen tuli katsottua Suomi tv:ltä dokumentti mehiläisistä (Kavalat tunkeutujat). Täytyy sanoa, että oli monipuolinen ja mielenkiintoinen dokkari. Ja aina on kiva katsoa ohjelmaa mistä oppii jotain uutta, vaikka mielestäni mehiläisistä jo jonkun verran tiedänkin. Lapsia ehkä eniten säväytti kohta apiterapiasta. Sitä ei nyt nimittäin annettukaan lääkärin injektioina vaan mehiläinen otettiin pihteihin ja siitä kiukustuneena se pisti välittömästi hoidettavaa kun se vietiin ihon lähelle. Ja näitä pistoksia ei annettu ihan mihin tahansa kohtiin vaan nimenomaan akupunktiopisteisiin. Hoitoannos oli muistaakseni noin kymmenkunta pistosta.
Itselleni jäi parhaiten mieleen mehiläisten kouluttaminen "huumekoiriksi". Ja sitä varten on mehiläisellekin kehitetty omat valjaat, jottei ne pörrää sinne tänne =). Vastaavalla tavalla voitiin tutkia esimerkiksi ympäristön saastepitoisuutta tai myrkkyjen ja kaasujen leviämistä. Päätelmäthän tehtiin sillä perusteella, että jos mehiläinen näyttää kieltä niin ympäristö on saastunut tai tutkittavassa kassissa on huumeita.
Dokkarissa esiteltiin myös millaista siirtohoito on elämäntapana amerikassa. Perhe vietti pitkiä aikoja rekassaan asuen kun tuhansien kilometrien matka taittui. Välillä rouva puikkoihin ettei tarvitse pysähtyä kuljettajan levon ajaksi. Pikkumies viihtyi petillään vanhoja valokuvia vaaristaan katsellen. Ja tämä kaikki vain siksi, että mehiläiset pääsevät hyville apajille. -no tuo on vain puolitotuutta, siitä pölytystyöstähän sille yrittäjälle maksetaan.
Toinen asia mikä erityisesti jäi itselleni mieleen oli pätkä kennorakenteesta. Olen sen aina tiennyt, että se on valtavan kestävä rakenne, mutta se, että se on myöskin tilavuudeltaan maksimaalisin, oi minullekin uutta. No se ei sinänsä ihme, laskemistahan en hallitse, mutta kun se näytetään kivasti palikoina, että minkä verran sinne oikeasti mahtuu hunajaa niin aukeaahan se asia tyhmemmällekin. Insinöörithän ovat tämän tienneet jo kauan ja osanneet kennostoa soveltaa autoteollisuudessa ja lentokoneissa ja vaikka missä.

Hyvä pätkä, tykkäsin kovasti.

Vasta nyt huomasin tarkistaa, että voiko tuota dokkaria katsoa netistä ja kyllä!!! Linkki alla, suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti